Dagelijks op pad om het afval netjes op te halen

Huis-aan-huisinzameling

Verko zamelt aan huis heel wat verschillende afvalsoorten in. Huisvuil en grofvuil gaan naar een professionele verbrandingsinstallatie met energierecuperatie. Het andere afval is bestemd voor recyclage.

Klik op een van onderstaande fracties voor meer informatie:

Asbest

Gebonden asbest kan verpakt in een doorzichtige zak gebracht worden naar het recyclagepark.
Verko haalt echter ook gebonden asbest op aan huis
. Voor 30 euro kan je een grote platenzak/kuubzak aankopen, die achteraf ook wordt opgehaald.
In de prijs zit ook een beschermingsset voor een veilige verwijdering inbegrepen.

De plaatzak meet ca. 3 x 1 x 0,3 m en biedt plaats aan ongeveer 20 asbestcementplaten. Dit type zak is bestemd voor 15 tot 16 golfplaten. Voor het verpakken van dakleien, geveltegels, buizen, schoorstenen of bloembakken uit asbestcement, asbesthoudende vloerbekleding of roofingproducten voorzien we een kuubzak. Niet gebonden asbest zoals asbestkoord, leidingisolatie en asbestbevlokking zijn verboden.

De zak is volledig af te sluiten met een rits en de lussen maken het mogelijk de zak op te tillen met een kraanwagen op één centraal punt. Gevuld weegt de zak ongeveer 500 kg.

Hoe kun je asbest veilig verwijderen?

Via deze link vind je verschillende praktische tips en video's om asbest veilig te verwijderen.

Welk stappenplan moet je volgen wanneer je asbest thuis wil laten ophalen?

Wil je asbest thuis laten ophalen, volg dan onderstaand stappenplan.
Opgelet, ga voordat je aan de slag gaat goed na of het veilig is om zelf het asbest te verwijderen en neem voldoende voorzorgsmaatregelen (zie hierboven!)!

 1. Stap 1: Vraag een platen/kuubzak met beschermingsset aan via het asbestloket van Verko (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch via 052/25 18 11). Elke zak is voorzien van een uniek volgnummer. Je krijgt dit nummer door bij je bestelling.
 2. Stap 2: Schrijf 30 euro over met als omschrijving "<je gemeente, adres en huisnummer> - Asbestophaling" of betaal contant op het hoofdkantoor van Verko. Na ontvangst van de betaling zal het asbestloket contact met je opnemen om een ophaaldatum voor de zak af te spreken.
 3. Stap 3: Haal de genummerde zak en persoonlijke beschermingsset (P3-stofmasker, wegwerpoverall en een paar wegwerphandschoenen) samen met de werkinstructie af op het recyclagepark van jouw gemeente. Indien je een extra beschermingsset wenst, betaal je 7 euro extra.
 4. Stap 4: Bied de gevulde, correct gesloten zak tijdig aan langs de straatzijde op de plaats waar je normaal de huisvuilzak aanbiedt. Let hierbij zeker op het volgende:
  1. Volg nauwkeurig de bijgevoegde gebruiksaanwijzing voor het vullen en sluiten van de zak. Foutief gesloten zakken worden geweigerd.
  2. Vul de zak op de plaats van aanbieding, gezien de gevulde zak te zwaar is om te verplaatsen.
  3. Bij inname van openbaar domein, zoals bijvoorbeeld het trottoir, is een aanvraag verplicht bij de gemeente. Eventueel moet er ook signalisatie voorzien worden. Vraag dit na bij je gemeente.
  4. Bied zakken aan vanaf 17u de avond vóór de ophaaldag en ten laatste een uur vóór het opgegeven tijdstip op de ophaaldag.
 5. Stap 5: Een erkende vervoerder haalt de asbestzak volgens afspraak op, en voert deze naar een erkende verwerker.  

Vragen? Contacteer het asbestloket van Verko!

Om onze inwoners en gemeenten duidelijk en correct te begeleiden bij hun asbestverwijderingsproject bouwt Verko een asbestloket uit.
Meer info: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch via 052/25 18 11 (enkel op maandag en donderdag, van 9u tot 12u en van 13u tot 16u30)