Compost geeft zuurstof aan de tuinbodem

Compost

Verko produceert op industriële schaal compost: een natuurlijk product met verschillende eigenschappen die een vruchtbare en humusrijke bodem in de hand werken. Heel wat gemeenten, tuinaanleggers en landbouwers kopen hun compost rechtstreeks bij ons, maar ook als particulier kan je bij Verko terecht voor de aankoop van compost.

Het gebruik van compost in je tuin biedt 5 belangrijke voordelen.

1. Compost draagt bij tot een goede bodemstructuur

Compost is niet rechtstreeks verantwoordelijk voor een betere bodemstructuur, maar zet een aantal processen in gang die een perfecte structuur opleveren. Zo bevordert het de samenhang van vitale bodemdeeltjes. Daarnaast wordt dichtslibben of uitspoelen voorkomen dankzij de stevige structuuropbouw. Ook zal het drainerend vermogen van de bodem verbeteren.

2. Compost verhindert bodemuitdroging

Humusarme gronden verliezen snel hun structuur en zullen minder water vasthouden met uitdroging tot gevolg. Gronddeeltjes verliezen hun samenhang en ontwikkelen stuifgronden. Zulke uitgedroogde gronden hebben een slecht buffervermogen en zullen bij hevige regenval sneller uitspoelen. Het hemelwater wordt niet langer opgeslagen in de bodem. Humus kan hiervoor een oplossing bieden: de stof kan namelijk tot tweemaal zijn gewicht aan water vasthouden.

3. Compost biedt planten een natuurlijk afweermechanisme tegen bodemziekten

Compost gaat door zijn bacteriële werking en stimulatie van het bodemleven de strijd aan met plantenziekten. Doordat de planten in optimale omstandigheden kunnen groeien, zijn ze minder ziektegevoelig. Gezondere planten kunnen tegen een stootje en zullen gemakkelijker overleven in slechte condities. Bovendien leveren ze een verhoogde bloem- en/of vruchtproductie.

4. Erosiebestrijding en verhoogde luchtcirculatie

Bodemerosie is het gevolg van een te laag gehalte aan organische stoffen. Bij erosie zal een belangrijk deel van de bovenste, vruchtbare bodemlaag wegspoelen. Compostgebruik leidt tot een fixatie van de bodem. Dankzij de binding van de deeltjes zal de verhouding van lucht en water aanzienlijk verbeteren. Lucht kan dieper in de bodem dringen en de organismen van de nodige zuurstof voorzien. Gronden in slechtere staat zullen bij hevige regen dichtslaan, waarbij er zich een soort korst vormt over de bodem. Hierdoor kunnen water en lucht minder goed in de grond dringen. Een goede luchtcirculatie is onontbeerlijk voor een goedwerkende bodem.

5. Getimede afgifte van voedingsstoffen

Naast de binding van bodemdeeltjes begunstigt de humus in compost de binding van voedingsstoffen. Meststoffen worden vastgelegd en kunnen minder uitspoelen. Deze stoffen zullen naargelang de noodzaak vlotter en met regelmaat vrijkomen. Dit alles gebeurt in combinatie met een verhoogde bodemactiviteit.


Meer info
: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.