Afval recycleren is goed, hergebruik van goederen nog beter, afval vermijden top

Afvalpreventie

Gedaan met festivalterreinen vol wegwerpbekers, mondmaskers, voedselresten en ander afval. Dankzij onze opvallende afvaleilanden met containers voor GFT, PMD, papier en karton, glas en restafval heeft geen enkele festivalganger nog een excuus om zijn vuilnis op de grond te werpen. En dankzij onze gratis herbruikbare bekers kan iedereen lekker duurzaam drinken. Bovendien ben je dan helemaal in lijn met de wetgeving, want wegwerpbekers op events zijn sinds vorig jaar verboden. Heerlijk gemakkelijk, toch?

Afvaleilanden

Woon je in Berlare, Buggenhout, Dendermonde, Hamme, Laarne, Lebbeke, Melle, Wetteren of Wichelen? Dan kan je onze afvaleilanden ontlenen voor non-profitevenementen, na goedkeuring door je gemeente. Deze opvallende, kleurrijke constructies stellen bezoekers van je evenement in staat om papier & karton, PMD, GFT, glas en restafval afzonderlijk in te zamelen in de juiste containers.

Als de gemeente de aanvraag voor de afvaleilanden goedkeurt, dan zal ze in principe de verwerkingskosten van het ingezamelde afval betalen. Bij een negatief advies is de transportvergoeding van 30 euro per eiland, 6 euro per restafvalcontainer en 6 euro per GFT-container ten laste van de organisator, eventueel vermeerderd met extra verwerkingskosten ten gevolge van slecht sorteergedrag.

Tijdig reserveren staat garant voor beschikbaarheid. Doe je aanvraag dus zodra de datum van het evenement gekend is.

Reserveer je afvaleilanden

Wat is een afvaleiland?

Een afvaleiland is een solide constructie die ruimte biedt aan drie minicontainers met elk een inhoud van 240 liter voor de selectieve inzameling van papier & karton, PMD, GFT, glas of restafval. De samenstelling (aantal containers per afvalfractie) gebeurt op basis van de behoeften van de organisator. Een afvaleiland moet de selectieve inzameling buitenshuis bevorderen. Verko gaat niet in op een aanvraag voor niet selectieve inzameling (enkel restafvalcontainers).

Keuze samenstelling:

  • RESTAFVAL: gebruikte (kartonnen/plastic) bordjes en resten van snacks
  • PMD: plastic verpakkingen, flessen en flacons, blikjes en drankkartons
  • GFT: groenten- en fruitresten
  • GLAS: glazen drankflessen
  • PAPIER & KARTON: strooibriefjes en onbezoedelde verpakkingen/servetten

 

Waarvoor dienen deze afvaleilanden en wie kan er gebruik van maken?

Men kan enkel gebruik maken van afvaleilanden voor manifestaties die volledig openbaar zijn, geen private winst nastreven en waarbij de organisatoren een belangrijke inspanning doen om het afval te sorteren of te voorkomen. Bijvoorbeeld een gratis evenement of een activiteit waarvan de opbrengst gaat naar socio-culturele organisaties met een brede maatschappelijke doelstelling.

De afvaleilanden kunnen ook enkel ingezet worden in het werkingsgebied van Verko (Berlare, Buggenhout, Dendermonde, Hamme, Laarne, Lebbeke, Melle, Wetteren, Wichelen) en de organisator moet de aanwezigheid van de afvaleilanden op zijn evenement ook promoten.

Op die manier kunnen zowel de organisator als de bezoekers van het evenement deelnemen aan sorteeractiviteiten buitenshuis. Meer recyclage vermijdt een dure en milieubelastende restafvalverwerking.

We bezorgen u graag voor uw drukwerk het logo van 'Hoog tijd voor minder afval'.

De afvaleilanden hebben een sensibiliserende functie. Vandaar dat Verko vooraf, op basis van de aard van het evenement en het beoogde publiek, zal oordelen of de activiteit slaagkansen heeft met betrekking tot het correct sorteren van afval.

Het is ten strengste verboden om de containers los te koppelen van de constructie.

 

Wat kost het om afvaleilanden te ontlenen?

Enkel de fracties REST en GFT zijn betalend (€ 6,00 per container van 240 L) - PMD, GLAS en Papier-karton zijn gratis. Er wordt eveneens een transportvergoeding (leveren en terughalen) aangerekend van € 30,00 per afvaleiland. Deze vergoeding dient vooraf op het gemeentehuis betaald te worden, pas daarna wordt de aanvraag definitief ingepland bij Verko.

Bij het ophalen van de afvaleilanden na afloop van de activiteit, zal een medewerker van Verko een evaluatie uitvoeren op basis van het toekennen van een score: 1 (prima gesorteerd) - 2 (onvoldoende gesorteerd) - 3 (helemaal niet gesorteerd).

Indien er onvoldoende of niet werd gesorteerd (evaluatiescore 2 en 3), is Verko genoodzaakt om de verwerking van het ingezamelde afval aan de organisator aan te rekenen op basis van de kostprijs voor de verwerking van restafval. Bij een negatieve evaluatie kan Verko de volgende aanvraag voor afvaleilanden weigeren. Bij diefstal van onderdelen of beschadiging aan de constructie, containers, infopanelen, sloten, zal Verko eveneens de kosten aanrekenen.

 

Hoeveel afvaleilanden ontlenen per evenement?

Verko kan maximum 10 afvaleilanden per evenement ter beschikking stellen. We rekenen op 1 afvaleiland per 200 deelnemers.

 

Levering & ophaling

Onze eigen plaatsingsdienst brengt de dag voor het evenement of 's morgens (in geval van een avondactiviteit) de gevraagde afvalpunten naar de juiste locatie. Deze locatie moet goed bereikbaar zijn met een vrachtwagen. De levering gebeurt enkel op week- en werkdagen. Het afhalen is steeds voorzien op de eerstvolgende werkdag na het evenement.

Meer info: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., tel 052 25 18 36