Afval recycleren is goed, hergebruik van goederen nog beter, afval vermijden top

Afvalpreventie

Gedaan met festivalterreinen vol wegwerpbekers, mondmaskers, voedselresten en ander afval. Dankzij onze opvallende afvaleilanden met containers voor GFT, PMD, papier en karton, glas en restafval heeft geen enkele festivalganger nog een excuus om zijn vuilnis op de grond te werpen. En dankzij onze gratis herbruikbare bekers kan iedereen lekker duurzaam drinken. Bovendien ben je dan helemaal in lijn met de wetgeving, want wegwerpbekers op events zijn sinds vorig jaar verboden. Heerlijk gemakkelijk, toch?

Afvaleilanden

Woon je in Berlare, Buggenhout, Dendermonde, Hamme, Laarne, Lebbeke, Melle, Wetteren of Wichelen en organiseer je een non-profit evenement? Dan kan je onze afvaleilanden ontlenen, na goedkeuring door je gemeente. Ze stellen bezoekers van je event in staat om papier & karton, PMD, GFT en restafval afzonderlijk in te zamelen in de juiste containers.

Als je gemeente de aanvraag voor de afvaleilanden goedkeurt, betaalt ze in principe de verwerkingskosten van het ingezamelde afval. Bij een negatief advies betaalt de organisator zelf de transportvergoeding van 30 euro per eiland, 6 euro per restafvalcontainer en 6 euro per GFT-container, eventueel vermeerderd met extra verwerkingskosten ten gevolge van slecht sorteergedrag.

Je dient de afvaleilanden maximum 4 maanden en minimum 4 weken op voorhand aan te vragen. 

Reserveer je afvaleilanden

Wat is een afvaleiland?

Een afvaleiland bevat 3 containers van 240 liter voor de selectieve inzameling van papier & karton, PMD, GFT of restafval. De samenstelling (aantal containers per afvalfractie) gebeurt op basis van de behoeften van de organisator. Een afvaleiland moet sorteren bevorderen. We gaan dus niet in op een aanvraag voor enkel restafvalcontainers.

Je kan de containers met of zonder frame bestellen.  

Keuze samenstelling:

  • RESTAFVAL: gebruikte (kartonnen/plastic) bordjes en resten van snacks
  • PMD: plastic verpakkingen, flessen en flacons, blikjes en drankkartons
  • GFT: groente- en fruitresten
  • PAPIER & KARTON: strooibriefjes en onbezoedelde verpakkingen/servetten

 Waarvoor dienen de afvaleilanden en wie kan er gebruik van maken?

Je kan de afvaleilanden enkel gebruiken voor events die volledig openbaar zijn, geen private winst nastreven en waarbij de organisatoren een belangrijke inspanning doen om afval te sorteren of voorkomen. Bv. voor een gratis evenement waarvan de opbrengst gaat naar socio-culturele organisaties met een brede maatschappelijke doelstelling.

De activiteit moet plaatsvinden in het werkingsgebied van Verko (Berlare, Buggenhout, Dendermonde, Hamme, Laarne, Lebbeke, Melle, Wetteren, Wichelen) en als organisator moet je de aanwezigheid van de afvaleilanden op je evenement promoten.

De afvaleilanden hebben een sensibiliserende functie. Vandaar dat we vooraf, op basis van de aard van het evenement en het beoogde publiek, beoordelen of de activiteit slaagkansen heeft met betrekking tot het correct sorteren van afval.

Hoeveel kost het om afvaleilanden te ontlenen?

Enkel de fracties REST en GFT zijn betalend (€ 6,00 per container van 240 L) - PMD en papier-karton zijn gratis. Er wordt eveneens een transportvergoeding (leveren en terughalen) aangerekend van € 30,00 per afvaleiland. Deze vergoeding dient vooraf op het gemeentehuis betaald te worden, pas daarna plannen we bij Verko je aanvraag definitief in.

Na afloop van de activiteit voert onze medewerker die de eilanden ophaalt, een evaluatie uit. Hij of zij kent daarbij een score toe: 1 (prima gesorteerd) - 2 (onvoldoende gesorteerd) - 3 (helemaal niet gesorteerd).

Indien er onvoldoende of niet werd gesorteerd (evaluatiescore 2 en 3), zijn we genoodzaakt om de verwerking van het ingezamelde afval aan de organisator aan te rekenen op basis van de kostprijs voor de verwerking van restafval. Bij een negatieve evaluatie kunnen we een volgende aanvraag voor afvaleilanden weigeren. Bij diefstal van onderdelen of beschadiging aan de constructie, containers, infopanelen of sloten, rekenen we eveneens de kosten aan.

Hoeveel afvaleilanden kan je ontlenen per evenement?

We kunnen maximum 10 afvaleilanden per evenement ter beschikking stellen. We rekenen op 1 afvaleiland per 200 deelnemers.

Levering & ophaling

Onze eigen plaatsingsdienst brengt de dag voor het evenement of 's morgens (in geval van een avondactiviteit) de gevraagde afvalpunten naar de juiste locatie. Deze locatie moet goed bereikbaar zijn met een vrachtwagen. De levering gebeurt enkel op week- en werkdagen. Het afhalen is steeds voorzien op de eerstvolgende werkdag na het evenement.

Meer info: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., tel 052 25 18 36