Het was een geslaagde Algemene Vergadering op 13 juni 2023. We stelden er aan de vertegenwoordigers van onze 9 gemeenten de sorteer-, recyclage- en afvalcijfers van 2022 voor. Die kan je nu ook zelf ontdekken in ons digitale jaarverslag. We lichten alvast een tipje van de sluier.

Huishoudelijk afval

In 2022 sorteerden en recycleerden de inwoners van onze gemeenten beter dan het jaar ervoor. Daardoor daalde het huishoudelijk afval spectaculair met 50 kg per inwoner. In 2021 bedroeg het totaal volume 503 kg per inwoner. In 2022 daalde de hoeveelheid tot 453 kg per inwoner. Die daling vertaalt zich in minder gele zakken op de stoep, minder (recycleerbaar) afval op het recyclagepark en minder organisch-biolgisch afval.

Sluikstorthandhaving

We stelden in 2022 43% meer sluikstorten vast dan in 2021. Bij 183 sluikstorten slaagden we erin om de dader te identificeren. Bijna de helft van de vaststellingen gebeurde op glasbolsites. De daders riskeren in ieder geval een fikse boete.

Asbestloket

In 2022 werd 1.062 ton asbest aangevoerd, bijna evenveel als in 2021. Het valt op dat onze inwoners ervoor kiezen om het asbest vooral thuis te laten inzamelen in zakken en containers.

Compostfabriek

Met het ingezamelde groente-, fruit- en tuinafval, bermmaaisel en snoeihout uit onze gemeenten en de omliggende regio's produceren we hoogwaardige compost. Daarbij wekken we elektriciteit, warmte en biogas op. Sinds augustus 2022 rijden onze ophaalwagens op dat zelf geproduceerde biogas. Zo zijn we samen op weg naar een groene toekomst.

 

Lees ons digitale jaarverslag