Dagelijks belandt heel wat voedsel dat nog perfect eetbaar is, toch in de vuilnisbak. Uit onderzoek blijkt dat een gemiddeld Vlaams gezin per jaar maar liefst 369 euro aan voedsel weggooit. In totaal maakt dat 240.925 ton aan voedselverlies in Vlaanderen.

Bespaar jaarlijks 369 euro

Dat hallucinante getal moet naar beneden. We moeten ons met z'n allen bewust worden van hoeveel voedsel we verspillen en stoppen met denken vaak dat het ‘bij ons thuis’ wel meevalt. En zelfs wie al uitstekend bezig is, kan altijd wel nieuwe tips gebruiken om voedselverlies te beperken.

Plan-eet

Enter: de Plan-eet app. Een app boordevol tips & tricks om je te helpen zo bewust mogelijk om te gaan met voedsel. Denk aan technieken om voedsel optimaal te bewaren, leuke recepten om restjes in te verwerken of zelfs tips om in de winkel enkel te kopen wat je nodig hebt. Want als je niet te veel koopt, moet je ook niets weggooien. 

Een bord van goud?

Daarnaast kan je met Plan-eet een inschatting maken van hoeveel eetbaar voedsel je dagelijks weggooit. De app houdt deze cijfers nauwkeurig bij en geeft je zo een handig overzicht van hoeveel voedsel je op week- of maandbasis verliest. Hoeveel je weggooit, bepaalt in de app welk profiel je ‘op je bord’ krijgt. Is jouw bord van karton en kan je nog wat tips tegen verspilling gebruiken? Of heb jij het gouden bord en gaat er bij jou niets verloren? 

Meer dan een app

‘Plan-eet’ is dan ook meer dan een app die ons bewust maakt van voedselverspilling. Het is een handige leidraad om bewuster met voeding om te gaan. Want dat is goed voor onze portemonnee. En nog beter voor de planeet. 

Red de restjes? Ready, set, (h)app! Download de app nu via Play Store (Android) of App Store (Apple).