Tijdens de Week van de Handhaving van 3 t.e.m. 9 oktober 2022 waren er in heel Vlaanderen extra controles op zwerfvuil en sluikstort. Ook wij droegen ons steentje bij met zakasbakjes en een zwerfvuilactie. 

41% van al het zwerfvuil zijn sigarettenpeuken 

Naar schatting komt er wereldwijd ieder jaar 845.000 ton peuken in de natuur terecht. En maar liefst 41% van het ingezamelde zwerfvuil bestaat uit sigarettenpeuken. Ze verwijderen is helemaal niet gemakkelijk. Zelfs na een intensieve opruimactie of veegbeurt blijven er meer dan 60% resten achter. Reden genoeg dus om rokers die hun peuken op de grond gooien te beboeten. Want sigaretten zijn niet alleen giftig voor de mens, maar ook voor de natuur. 

Stoppen met roken is natuurlijk het beste. Maar voor rokers die daar moeilijk in slagen of er geen zin in hebben, deelden Berlare, Buggenhout, Dendermonde, Hamme, Lebbeke, Wetteren en Wichelen de hele week lang gratis zakasbakjes uit. Een succes!

Zwerfvuilactie in omgeving bedrijfssite

Om de Week van de Handhaving af te sluiten, trok onze algemeen directeur Peter De Leeuw op 6 oktober met 8 medewerkers naar buiten om er zwerfvuil op te ruimen. Peter De Leeuw: “We pakten de hele Bevrijdingslaan grondig aan: van ’t Zand in Appels tot aan de Heerlijkheidsstraat in Schoonaarde.” Ook onze voorzitter, Dirk Abbeloos, versterkte het zwerfvuilteam en raapte vooral veel sigarettenpeuken op: “De helft van wat we inzamelen, zijn peuken. Het is een enorme viezigheid. Rokers denken misschien vaak dat peuken verteren, maar dat is niet zo. Het duurt zelfs 15 jaar vooraleer een sigaret vergaat. Ik houd mijn afval ook geen 15 jaar bij. Eén collega telde op het stuk dat hij heeft schoongemaakt wel 1.100 peuken. Vandaar dat ik graag een oproep zou willen doen aan alle rokers om te stoppen met roken of om tenminste de omgeving proper te houden. Houd peuken uit de natuur en de straten.”

Bijna de helft peuken

Blikjes, stukken isolatiemateriaal, officiële restafvalzakken gevuld met luiers, houten latten, punaises ... Je kan het zo gek niet bedenken of je vindt het langs de kant van de weg. Benieuwd naar onze actie? Bekijk ons filmpje.