Vanaf 1 april wordt het maximumgewicht van de huisvuilzak verlaagd naar 15 kg. Uit risicoanalyses is immers gebleken dat zakken van 20 kg enorm belastend zijn voor de afvalophalers. Een lager toegelaten gewicht is nodig om het aantal rugklachten te verminderen.

De nieuwe blauwe zak bestaat bijna 1 jaar. Omdat er nu meer lichte verpakkingen toegelaten zijn bij het PMD, zoals yoghurtpotjes, botervlootjes en plastic folies, belandt er minder afval bij het huisvuil, maar wat er wel in mag, doet het gewicht soms fel aantikken. Denk maar aan kattenbakvulling en luiers.

Uit een steekproef is gebleken dat huisvuilzakken vaak meer wegen dan het momenteel maximum toegelaten gewicht van 20 kg. Bovendien bevestigen risicoanalyses dat zware zakken ook voor meer rugklachten kunnen zorgen bij onze afvalophalers. Daarom hebben onze gemeenten besloten om het maximumgewicht voor de huisvuilzakken van 60 liter vanaf 1 april 2020 te verlagen van 20 naar 15 kg. Bij de andere Oost-Vlaamse intercommunales is het maximum toegelaten gewicht voor huisvuilzakken al langer 15 kg

Kies de zak die bij je noden past: 30 liter of 60 liter

Wie goed sorteert, merkt dat veel afval recycleerbaar is en via de huis-aan-huisophaling apart wordt ingezameld. Enkel wat niet recycleerbaar is, hoort thuis in de huisvuilzak. Duurt het bij jou ook langer vooraleer de huisvuilzak vol is? Bij de gemeentelijke diensten (en sommige supermarkten) kan je kleinere huisvuilzakken kopen. Voor een rol van 20 kleine zakken met een volume van 30 liter betaal je nagenoeg evenveel als een rol van 10 grote zakken met een volume van 60 liter.

Wie minder huisvuil heeft, kan dus beter tweewekelijks een kleine zak buitenzetten. Op die manier hoef je niet te ‘sparen’ tot je grote huisvuilzak vol is.
Een kleine huisvuilzak mag maximum 10 kg bedragen. Dit gewicht blijft ook vanaf 1 april 2020 ongewijzigd.

Wie veel huisvuil heeft, kan het afval verdelen over twee of meer huisvuilzakken of een combinatie van een 60 literzak en een 30 literzak gebruiken.
Denk aan de rug van onze ophalers en respecteer zeker vanaf 1 april 2020 de nieuwe limiet van 15 kilogram voor de grote zakken.