In samenspraak met departement Omgeving heeft Verko op 5 juni 2024 een tijdelijke noodlozing moeten organiseren. Om tot uitvoering te kunnen overgaan werden afspraken gemaakt met Aquafin, agentschap Natuur & Bos en de stad Dendermonde. De noodlozing is een ingreep om het bufferbekken van de waterzuiveringsinstallatie op de bedrijfssite gedeeltelijk te ledigen. Door de ouderdom van de installatie en het extreem natte weer van de laatste maanden loopt dit bufferbekken vaker vol en is een interventie nodig. 

Deze tijdelijke noodlozing was de 4de in de voorbije 2 jaar. Bij de vorige noodlozingen heeft Verko geen klachten ontvangen over geurhinder in de deelgemeente Appels. Deze noodlozing heeft helaas wel voor geurhinder gezorgd. Na meldingen hierover besloot Verko de noodlozing stop te zetten op woensdag 26 juni om 9u30. Sindsdien wordt er niet meer geloosd. 

Ondanks de vervelende geurhinder blijkt op heden uit regelmatige staalnames dat het lozingswater geen stoffen bevat die gevaarlijk kunnen zijn voor de menselijke gezondheid. De procedure verplicht Verko bovendien om de analyses van het lozingswater te laten controleren door de bevoegde instanties.

In samenwerking met Aquafin en met de universiteit Antwerpen zoekt Verko nu naar een oplossing om de huidige lozing te kunnen afwerken. Het toevoegen van ijzerchloride zou het mogelijk maken om de vervelende geur weg te nemen. Indien het testresultaat het gewenste effect heeft, zal Verko de noodlozing afwerken in de week van 8 juli en kunnen we de pompen opnieuw verwijderen.

Indien bij het heropstarten van de noodlozing toch geurhinder zou ontstaan, vraagt Verko om dit te melden op het mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  Bij de melding is het belangrijk dat u uw adres achterlaat zodat we de oorzaak van de geur in de riool kunnen lokaliseren.