In het kader van een asbestveilig Vlaanderen introduceert Verko enkele maatregelen om je op een veilige manier op weg te helpen bij het verwijderen van hechtgebonden asbest.

De Vlaamse overheid wil Vlaanderen tegen 2040 volledig astbestveilig maken. Dat is nodig, want asbestmaterialen vormen een ernstig gezondheidsrisico als ze door beschadiging, veroudering of verwering schadelijke vezels afgeven in de omgeving.
De komende jaren zal Verko daarom met de steun van de OVAM initiatieven nemen om je te helpen bij jouw asbestverwijderingsproject.

Mag ik zomaar zelf asbest verwijderen?

Controleer eerst of je zelf wel het hechtgebonden asbest mag verwijderen, en beantwoord volgende vragen:

 • Kan je het materiaal verwijderen zonder het te breken?
 • Kan je het materiaal los schroeven met een traagdraaiende schroevendraaier?
 • Lijkt het materiaal nog in goede staat?
 • Beschik je over hulp (personen en machines) om de platen in zijn geheel te verwijderen en naar beneden te brengen?
 • Ben je voldoende geïnformeerd?

Is het antwoord op al deze vragen ja? Dan mag je het materiaal effectief zelf verwijderen mits de nodige veiligheidsmaatregelen. In alle andere gevallen neem je contact op met een erkende aannemer.

Hoe kan ik asbest veilig verwijderen?

Via deze link vind je verschillende praktische tips en video's om asbest veilig te verwijderen. 

Welke voorzorgsmaatregelen moet ik nemen als ik zelf hechtgebonden asbest wil verwijderen?

Neem volgende maatregelen bij de verwijdering van hechtgebonden asbest:

 • Vermijd stof door het materiaal te bevochtigen of te fixeren.
 • Gebruik een stofmasker, minstens beschermingsklasse P3, en zorg dat het goed aansluit.
 • Draag een wegwerpoverall en wegwerphandschoenen. Doe die nadien buiten uit. Spoel ook je schoenen buiten af.
 • Demonteer asbestelementen één voor één met de hand. Probeer ze niet te breken.
 • Maak gebruik van handwerktuigen (schroevendraaier). Gebruik in geen geval snel draaiende machines, zoals een slijpschijf of boormachine.
 • Gooi asbesthoudende materialen niet naar beneden, maar breng ze voorzichtig naar de begane grond.
 • Verpak het materiaal in een stevige afgesloten plastic zak.

Voor 7 euro kan je op elk Verko-recyclagepark een speciale beschermingsset met een P3-stofmasker, een wegwerpoverall en een paar wegwerphandschoenen kopen!
Ook kan je er terecht voor een foliezak (2,5 euro) waarmee je de asbest veilig kan verpakken. Deze zakken hebben een lengte van 2 meter en een breedte van 1,20 meter. De capaciteit bedraagt 2 tot 3 golfplaten. 
Koop je zowel de beschermingsset als de foliezak, dan betaal je 9 euro voor het geheel.

Waar kan ik heen met het hechtgebonden asbestafval?

Het hechtgebonden asbest dat je zelf veilig hebt verwijderd, mag je LUCHTDICHT VERPAKT in een doorzichtige folie of zak (van minstens 100 µ dikte) naar het recyclagepark brengen. Elk gezin mag op jaarbasis 20 verpakkingen gratis naar het recyclagepark afvoeren. Vanaf de 21ste verpakking betaal je 2 euro per verpakking.
Pak het asbest op voorhand goed in, om zo stofvorming en breuken tijdens het transport te vermijden, en houd het steeds gescheiden van het andere bouw- en sloopafval.
Meld je aan bij de recyclageparkwachter die je vervolgens zal begeleiden naar de juiste container. Leg het materiaal voorzichtig in de container.

Mag zomaar elk type asbest naar het recyclagepark gebracht worden?

Nee. Enkel goed verpakt hechtgebonden asbest mag naar het recyclagepark gebracht worden. Hechtgebonden asbest is asbest waarbij de vezels vast zitten in het dragermateriaal. Dit kunnen golfplaten, dakleien, geveltegels, buizen, schoorstenen of bloembakken uit asbestcement zijn. Ook asbesthoudende vloerbekleding of roofingproducten behoren tot het hechtgebonden asbest.

De aanvoer van niet gebonden asbest zoals, asbestkoord, leidingisolatie en asbestbevlokking op het recyclagepark is verboden.

Wordt asbest ook thuis opgehaald?

Verko haalt ook gebonden asbest op aan huis. Voor 30 euro kan je een grote platenzak/kuubzak aankopen, die achteraf ook wordt opgehaald. In de prijs zit ook een beschermingsset voor een veilige verwijdering inbegrepen.

De plaatzak meet ca. 3 x 1 x 0,3 m en biedt plaats aan ongeveer 20 asbestcementplaten. Dit type zak is bestemd voor 15 tot 16 golfplaten. Voor het verpakken van dakleien, geveltegels, buizen, schoorstenen of bloembakken uit asbestcement, asbesthoudende vloerbekleding of roofingproducten voorzien we een kuubzak. Niet gebonden asbest zoals asbestkoord, leidingisolatie en asbestbevlokking zijn verboden.

De zak is volledig af te sluiten met een rits en de lussen maken het mogelijk de zak op te tillen met een kraanwagen op één centraal punt. Gevuld weegt de zak ongeveer 500 kg.

Welk stappenplan moet ik volgen wanneer ik asbest thuis wil laten ophalen?

Wil je asbest thuis laten ophalen, volg dan onderstaand stappenplan.
Opgelet, ga voordat je aan de slag gaat goed na of het veilig is om zelf het asbest te verwijderen en neem voldoende voorzorgsmaatregelen (zie hierboven!)!

 1. Stap 1: Vraag een platen/kuubzak met beschermingsset aan via het asbestloket van Verko (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch via 052/25 18 11). Elke zak is voorzien van een uniek volgnummer. Je krijgt dit nummer door bij je bestelling.
 2. Stap 2: Schrijf 30 euro over met als omschrijving "<je gemeente, adres en huisnummer> - Asbestophaling" of betaal contant op het hoofdkantoor van Verko. Na ontvangst van de betaling zal het asbestloket contact met je opnemen om een ophaaldatum voor de zak af te spreken.
 3. Stap 3: Haal de genummerde zak en persoonlijke beschermingsset (P3-stofmasker, wegwerpoverall en een paar wegwerphandschoenen) samen met de werkinstructie af op het recyclagepark van jouw gemeente. Indien je een extra beschermingsset wenst, betaal je 7 euro extra.
 4. Stap 4: Bied de gevulde, correct gesloten zak tijdig aan langs de straatzijde op de plaats waar je normaal de huisvuilzak aanbiedt. Let hierbij zeker op het volgende:
  1. Volg nauwkeurig de bijgevoegde gebruiksaanwijzing voor het vullen en sluiten van de zak. Foutief gesloten zakken worden geweigerd.
  2. Vul de zak op de plaats van aanbieding, gezien de gevulde zak te zwaar is om te verplaatsen.
  3. Bij inname van openbaar domein, zoals bijvoorbeeld het trottoir, is een aanvraag verplicht bij de gemeente. Eventueel moet er ook signalisatie voorzien worden. Vraag dit na bij je gemeente.
  4. Bied zakken aan vanaf 17u de avond vóór de ophaaldag en ten laatste een uur vóór het opgegeven tijdstip op de ophaaldag.
 5. Stap 5: Een erkende vervoerder haalt de asbestzak volgens afspraak op, en voert deze naar een erkende verwerker.  

Vragen? Contacteer het asbestloket van Verko!

Om onze inwoners en gemeenten duidelijk en correct te begeleiden bij hun asbestverwijderingsproject bouwt Verko een asbestloket uit.
Meer info: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch via 052/25 18 11 (enkel op maandag en donderdag, van 9u tot 12u en van 13u tot 16u30)

Meer info?

Raadpleeg www.asbestinfo.be. Op deze website vind je ook video's over hoe je best te werk kan gaan als je asbest wil verwijderen in/aan je woning.