Het hangt al even in de lucht, maar binnenkort is het eindelijk zover! Vanaf april mogen alle huishoudelijke plastic verpakkingen in de blauwe PMD-zak, voor de gelegenheid herdoopt tot de ‘nieuwe blauwe zak’. Maar wat verandert er eigenlijk? En wat houden de nieuwe PMD-sorteerregels precies in?

We overlopen de belangrijkste wijzigingen aan de hand van enkele concrete vragen.

1. Waarom de nieuwe blauwe zak?

Op dit moment mogen in de blauwe PMD-zak enkel plastic flessen en flacons, metalen verpakkingen en drankkartons. Maar vanaf 1 april 2019 verandert dit. Omdat de technologie niet stilstaat en er ook op het gebied van recyclage heel wat vernieuwingen zijn, zullen vanaf dan ook alle huishoudelijke plastic verpakkingen in de blauwe zak gesorteerd mogen worden. Denk maar aan (yoghurt)potjes of botervlootjes. Maar ook plastic zakken en folies mag je vanaf april in dezelfde blauwe zak sorteren.

En dat is goed nieuws, niet alleen voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Want meer afval in de blauwe PMD-zak betekent minder afval in de duurdere (gele) huisvuilzak, en minder verbranding. Om het onderscheid te kunnen maken tussen de huidige en de nieuwe sorteerregels krijgt de blauwe PMD-zak een nieuwe naam: de nieuwe blauwe zak.

2. Wat mag in de nieuwe blauwe zak…

In de nieuwe blauwe zak zijn volgende zaken toegelaten:

 • Plastic verpakkingen: naast plastic flessen en flacons nu ook plastic schaaltjes, vlootjes en bakjes, plastic potjes en tubes, plastic folies en plastic zakjes
 • Metalen verpakkingen: drank- en conservenblikken, spuitbussen voor voedingsmiddelen en cosmetica, aluminium bakjes en schaaltjes, metalen deksels, doppen en kroonkurken
 • Drankkartons

3. … en wat mag er niet in?

Opgelet! Volgend afval is ook in de nieuwe blauwe zak NIET toegelaten:

 • Verpakkingen met een grotere inhoud dan 8 liter
 • Verpakkingen met een kindveilige sluiting
 • Verpakkingen die giftige of bijtende producten bevat hebben
 • Verpakkingen van motorolie, pesticiden en siliconentubes
 • Piepschuim
 • Andere plastic voorwerpen zoals plastic emmers, regenponcho’s, regenlaarzen…

4. Mag ik zomaar alles in de nieuwe blauwe zak stoppen?

Nee. Het is erg belangrijk om enkele regels te volgen. Want alleen zo kunnen we optimaal recycleren.

 • Zorg ervoor dat de plastic verpakkingen helemaal leeg zijn of geen etensresten meer bevatten.
 • Steek alle verpakkingen los van elkaar in de zak. Steek de verpakkingen NIET in elkaar of stop ze NIET samen in kleinere zakjes om die dan samen in de blauwe zak te steken.
 • Verwijder de plastic folie van plastic schaaltjes en stop ook deze los van elkaar in de blauwe zak.
 • Maak niets vast aan de buitenkant van de zak.
 • Win extra plaats door plastic flessen plat te duwen en vervolgens de dop erop te zetten. Ook als je drankkartons of –blikjes platduwt, kan je heel wat plaats in de blauwe zak besparen.

5. Vanaf wanneer gelden de nieuwe PMD-sorteerregels?

De nieuwe PMD-sorteerregels gaan in vanaf 1 april 2019. Tot dan blijven de huidige sorteerregels gelden.

Opgelet: de nieuwe sorteerregels worden pas geleidelijk aan door heel het land ingevoerd. Verko is bij de eerste intercommunales in België waar de nieuwe sorteerregels van toepassing zijn. Het is dus goed mogelijk dat in een buurgemeente of op je werkplaats de huidige (oude) sorteerregels (nog even) blijven gelden.

6. Ik heb nog blauwe zakken op voorraad. Kan ik deze vanaf april nog gebruiken?

Jazeker. Je hoeft in april niet meteen naar de winkel te rennen om nieuwe blauwe zakken te kopen. De oude blauwe PMD-zakken blijven onbeperkt geldig. Vanaf april mogen dan ook de extra toegelaten plastic verpakkingen in de oude blauwe zak.

7. Hoeveel kosten de nieuwe blauwe zakken en waar kan ik ze kopen?

De nieuwe blauwe zakken kosten evenveel als de huidige blauwe PMD-zakken. Aan de prijs verandert er dus niets. De nieuwe zakken zullen beschikbaar zijn in de verkooppunten waar je nu ook al je blauwe PMD-zakken koopt.

Meer informatie

Vragen over de nieuwe blauwe zak of de nieuwe sorteerregels? Surf naar www.denieuweblauwezak.be of www.betersorteren.be, waar je vanaf 1 april de nieuwe sorteerregels zal kunnen raadplegen.
Uiteraard kan je ook altijd onze ombudsdienst contacteren via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of op het gratis nummer 0800/92 992.